• hundige@hundigeapotek.dk
  • 43 90 33 55

 

 

Pillepas
Skal du ud at rejse med medicin?

Den 25. marts 2001 indgik Danmark i det såkaldte Schengen-samarbejde. Det har betydning, når man rejser til udlandet med visse typer medicin i bagagen.

 

Bestil pillepas/medicinattest her og hent det på apoteket.


Husk medicinen eller recepten samt dit pas.
Du kan bruge pillepas på rejser til Schengen-lande eller lande, der er omfattet af pillepasordningen,
og hvis du medbringer et lægemiddel med euforiserende virkning.
Pillepasset gælder højst 30 dage, er gratis og fås på apoteket. Læs mere om pillepas/medicinattest forneden.

Læs mere om Schengenaftalen  Udenrigsministeriets hjemmeside

 

Medlemmer af Schengen:
EU-lande:
Tyskland, Frankrig, Belgien, Luxembourg, Finland, Slovakiet, Italien, Sverige, Tjekkiet, Spanien, Estland, Ungarn, Portugal, Letland, Malta, Østrig, Litauen, Nederlandene, Danmark, Polen, Grækenland, Slovenien.  

Ikke EU-lande:
Norge, Island, Schweiz, Liechtenstein.

 

Hvad er et pillepas?
Et pillepas eller en medicinattest er det dokument, som du på forlangende kan vise til myndighederne, hvis du rejser til et af de nævnte lande. Pillepasset dokumenterer, at den medbragte medicin er til dit eget brug.
Euforiserende (narkotiske) stoffer er i stort set alle lande undergivet regler om kontrol. Det gælder også i Danmark. Det betyder, at du ikke frit må indføre eller besidde medicin, som indeholder sådanne stoffer. Får du medicin, som indeholder euforiserende stoffer, og skal rejse til et af disse lande, har du derfor mulighed for at få en medicinattest på apoteket, det såkaldte pillepas!

 

Hvilken type medicin gælder det for?
Man kan ikke få et pillepas til alle typer medicin. Du behøver fx ingen attest for at medbringe astmamedicin, gigtmedicin, hjertemedicin, hormoner, hudmidler og infektionsmedicin. I de fleste tilfælde vil du frit kunne rejse rundt, som du plejer.

Som hovedregel vil pillepasset være aktuelt ved medicin, som indeholder stoffer, der virker euforiserende, og som påvirker centralnervesystemet. Det kan eksempelvis være sovemedicin, stærke smertestilende midler, der indeholder morfin og beroligende midler.

Hvis du ønsker et pillepas, skal du have en recept fra lægen. Også selvom det drejer sig om medicin, der normalt er i håndkøb.

Der kan forekomme medicin, som ikke står på listen, men som man alligevel kan få en medicinattest til. Er du i tvivl, så spørg din læge eller på apoteket.

 

Hvordan får jeg fat i et pillepas?
Alle landets apoteker udsteder pillepas og det er gratis at få dem udstedt. Af hensyn til dokumentation for lægemidlet, er det en fordel, hvis du henvender dig om pillepas på apoteket, hvor du købte eller køber medicinen. Apoteket skal udfylde en attest for hvert lægemiddel med euforiserende stoffer, som du skal have med på rejse. Attesten gælder for rejsens længde og højst i 30 dage.

Du kan også få en attest til lægemidler, du allerede har købt. Det kan så være nødvendigt at medbringe dokumentation i form af recept, kassebon eller medicinemballage. Du skal altid huske at medbringe dit pas, for at få en attest.